Tuesday, August 17, 2010

AYAM MASAK CENDAWAN

Bahan-Bahan:
500 gm ayam potong kecil dan buangkan kulit
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
1 inci halia (mayang)
1 tin cendawan butang dalam tin
1/2 tin kacang peas hijau
1 batang lobak merah kecil [potong ikut suka]
1 biji lada benggala merah (dipotong dadu)
1 paket perencah Maggi Ayam Cendawan + 1/2 cawan air
Minyak masak
Garam
Serbuk perasa
www.familiazam.com
Daun bawang - untuk hiasan

Cara membuatnya:
Panaskan satu sudu besar minyak masak dan bahan yg dimayang hingga naik baunya.
Masukkan ayam dan goreng sehingga agak masak.
www.familiazam.com
Masukkan lobak merah, cendawan butang, ayam dan kacang peas hijau. Biarkan di atas api hingga lembut & masak.
Masukkan lada benggala dan biarkan seketika.
Angkat dan taburkan daun bawang sebelum dihidangkan.
Boleh dimakan dengan nasi atau roti.

No comments:

Post a Comment