10 ekor ikan kembong (digoreng dahulu)
25 biji cili api (diketuk sahaja)
5 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 ulas bawang putih (diketuk)
2 inci halia (dimayang halus)
3 biji tomato (untuk hiasan)
3 helai daun bawang (untuk hiasan)
3 sudu kicap dan cili boh
Cara-cara membuatnya:
Tumis bawang putih, cili boh dan kicap serta sedikit air masak hingga mendidih. Kemudian masukkan cili api, bawang dan halia. Apabila masak tuangkan pada ikan yang telah digoreng terlebih dahulu. Hiaskan dengan hirisan tomato dan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.
25 biji cili api (diketuk sahaja)
5 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 ulas bawang putih (diketuk)
2 inci halia (dimayang halus)
3 biji tomato (untuk hiasan)
3 helai daun bawang (untuk hiasan)
3 sudu kicap dan cili boh
Cara-cara membuatnya:
Tumis bawang putih, cili boh dan kicap serta sedikit air masak hingga mendidih. Kemudian masukkan cili api, bawang dan halia. Apabila masak tuangkan pada ikan yang telah digoreng terlebih dahulu. Hiaskan dengan hirisan tomato dan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment