5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia www.familiazam.com
3cm lengkuas
11/2 cm kunyit
5 biji cili padi www.familiazam.com
4 keping asam gelugor
3 tangkai gaun kesom (diambil daunnya)
1/2 sudu teh beras
Garam, www.familiazam.com
gula secukup rasa
Belacan (jika perlu)
100gram lada kering
Seekor ikan tenggiri (sederhana besarnya)
Cara-cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan dipotong. www.familiazam.com
Bawang merah, bawang putih, halia serta lengkuas, cili padi dan beras ditumbuk hingga lumat.
Gaulkan ikan bersama-sama dengan bahan-bahan yang telah ditumbuk.
Kemudian jerangkannya bersama 1 cawan air dengan api yang sederhana selama 10 minit.
Setelah itu, tambahkan pula 2 cawan air ke dalamnya.
Apabila ianya agak masak, masukkan daun kesom. Kemudian barulah diangkat.
No comments:
Post a Comment