* BAHAN A
50g serbuk koko
240ml air panas
BAHAN B
175g tepung
2 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
BAHAN C
113g butter (unsalted)
200g gula
2 biji telur
2 sudu teh vanilla essence
Cara-cara
- Dalam mangkuk kecil, masukkan Bahan A dan kacau sehingga rata. Biarkan sejuk.
- Dalam mangkuk lain, masukkan Bahan B dan kacau.
- Menggunakan electric mixer, masukkan butter dan gula. Putar sehingga kembang dan berkrim.
- Masukkan telur, satu per satu dan putar lagi sampai jadi bater yang licin. Masukkan pula vanilla essence.
- Tambah Bahan B (tepung) ke dalam Bahan C (butter) dan putar. Kemudian masukkan Bahan A (koko) dan kacau.
- Isikan cawan kertas dengan bater sehingga 2/3 penuh. Bakar dalam oven 190 Celcius selama 16-20 minit.
- Untuk frosting, cairkan coklat masakan guna kaedah double boiling. Biarkan sejuk.
- Dalam electric mixer, putar butter dan gula sehingga kembang dan berkrim. Masukkan vanilla essence.
- Masukkan coklat masakan yang dicairkan tadi dan putar sampai frosting jadi licin dan berkilat.
- Sapukan frosting ke atas cupcake yang dah dibakar guna piping bag (spatula pun boleh) dan wallah! Boleh dimakan. :)
No comments:
Post a Comment