Tuesday, August 17, 2010

Chocolate Cupcake

Bahan-bahan ( Dalam 16 cupcake )

* BAHAN A
50g serbuk koko
240ml air panas
BAHAN B
175g tepung
2 sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
BAHAN C
113g butter (unsalted)
200g gula
2 biji telur
2 sudu teh vanilla essence

Cara-cara

  1. Dalam mangkuk kecil, masukkan Bahan A dan kacau sehingga rata. Biarkan sejuk.
  2. Dalam mangkuk lain, masukkan Bahan B dan kacau.
  3. Menggunakan electric mixer, masukkan butter dan gula. Putar sehingga kembang dan berkrim.
  4. Masukkan telur, satu per satu dan putar lagi sampai jadi bater yang licin. Masukkan pula vanilla essence.
  5. Tambah Bahan B (tepung) ke dalam Bahan C (butter) dan putar. Kemudian masukkan Bahan A (koko) dan kacau.
  6. Isikan cawan kertas dengan bater sehingga 2/3 penuh. Bakar dalam oven 190 Celcius selama 16-20 minit.
  7. Untuk frosting, cairkan coklat masakan guna kaedah double boiling. Biarkan sejuk.
  8. Dalam electric mixer, putar butter dan gula sehingga kembang dan berkrim. Masukkan vanilla essence.
  9. Masukkan coklat masakan yang dicairkan tadi dan putar sampai frosting jadi licin dan berkilat.
  10. Sapukan frosting ke atas cupcake yang dah dibakar guna piping bag (spatula pun boleh) dan wallah! Boleh dimakan. :)

No comments:

Post a Comment